Kuinka tehdä lemmikin elämästä mahdollisimman mielekästä?
Lemmikin omistaminen ja hoitaminen antaa ihmiselle erittäin paljon. Jotta myös lemmikki hyötyisi suhteesta vastavuoroisesti, on erittäin tärkeää pyrkiä tekemään lemmikin elämästä mahdollisimman mielekästä. Ei ole oikein, että lemmikki viruu päivät pitkät yksin pienessä häkissä odottamassa, kun omistajalla vihdoin on sille aikaa. Moni lemmikki joutuu tyytymään 10 minuutin rapsutteluun ja hellittelyyn, jonka itsekäs omistaja juuri ja juuri malttaa tehdä ja lemmikin loppuaika kuluu valitettavan usein häkissä, joka on sille aivan liian pieni ja virikkeetön. Kerromme tässä artikkelissa muutaman hyvän vinkin, joiden avulla voit tehdä lemmikkisi elämästä mahdollisimman mielekästä.
1. vinkki: huomioi lemmikkisi lajityypilliset tarpeet
On erittäin tärkeää ottaa huomioon oman lemmikin lajityypilliset tarpeet! Esimerkiksi kissa ja hamsteri tarvitsevat aivan erilaiset elinolosuhteet ja aivan erilaisia virikkeitä. Kissan hyvinvoinnille on erityisen tärkeää, että kissan ravitsemus on kunnossa. Kissan ruokinta ei olekaan ihan helppoa, jos sen haluaa tehdä mahdollisimman optimaalisella tavalla, minkä vuoksi tähän asiaan onkin kissan kohdalla hyvä hieman perehtyä.
Kissalle on tärkeää, että se pääsee teroittamaan kynsiään ja leikkimään saalistamista. Moni kissa nauttii ulkoilusta turvallisessa kissatarhassa eli catiossa, jonka rakentamiseen löytyy oivallisia tarvikkeita byggmax-verkkokaupasta. Myös eläinsuojelutilat, joissa tarjotaan turvapaikka kissoille ja muille pieneläimille, löytävät Byggmaxista hyvän valikoiman tarpeellisia rakennustarvikkeita lemmikkien omien sviittien rakentamiseen.
Hamsteri sen sijaan tykkää yleensä juoksupyörästä, minkä lisäksi se tykkää rakennella pesiä ja vilistää vaikkapa vessapaperirullien lävitse. Suuri osa hamstereista on erakoita eli ne eivät kaipaa lajitoverin seuraa kuin paritteluaikana. Kissan ja hamsterin unelmaelämä on siis kovin erilaista ja aina onkin tärkeää lähteä rakentamaan oman lemmikin hyvää elämää lemmikin omista tarpeista käsin. On tärkeää, että lemmikki saa kotonasi toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan! Vaikka lemmikki olisi kuinka rakas, ei asiantuntijoiden mukaan lemmikkiä tulisi kuitenkaan inhimillistää liikaa. Lemmikkieläin ei ole ihminen eikä sitä tulisi sellaisena kohdella!
2. vinkki: varaa lemmikillesi riittävästi aikaa
Lemmikkiä ei kannata hankkia, ellei sille ole riittävästi aikaa. Vaikka lemmikkiä tekisi kuinka paljon mieli, tästä ei pääse yli eikä ympäri. Aina ennen lemmikin hankintaa tulisikin asiaa harkita ja pohtia perusteellisesti ja monelta eri kantilta.
Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole riittävästi aikaa lemmikillesi, mutta eläimet ja niiden kanssa oleilu kiinnostavat sinua, on tähän olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin oman lemmikin hankkiminen. Esimerkiksi toimiminen vapaaehtoisena eläinsuojeluyhdistyksessä on suoranainen eläinsuojeluteko, joka antaa samalla eläinrakkaalle ihmiselle mielekkään tilaisuuden viettää aikaa eläinten parissa juuri sen verran kuin itsellä on aikaa. Tällöin eläimet eivät jää heitteille silloinkana, kun muut harrastukset, työt ja menot vetävät sinua toisaalle lemmikin kanssa vietetyn ajan jäädessä aivan liian vähäiseksi.
Jonkin verran auttaa, jos hankkii lemmikille lajitoverin. Tällöin lemmikit yleensä pärjäävät keskenään hieman kauemmin kuin yksin, mutta tämäkään ratkaisu ei poista sitä tosiseikkaa, että lemmikinomistajan on sitouduttava lemmikkinsä hoitamiseen ja varattava tähän riittävästi aikaa. Jos juuri ajankäyttö on ratkaiseva asia lemmikin hankkimisessa, on myös mahdollista valita tarvittaessa sellainen lemmikki, jonka hoitaminen ei vie kovin paljon aikaa. Esimerkiksi koiran ja akaattikotilon hoidon vaatimassa ajassa on erittäin suuri ero!