Viljakäärme

Yksi suosituimmista lemmikkinä pidettävistä käärmelajeista on viljakäärme. Se kasvaa noin 90-150 sentin pituiseksi. Se kuuluu kuristajakäärmeisiin, joten sillä ei ole myrkkyhampaita. Viljakäärmeen nimi tulee siitä, että niitä löytyy luonnosta runsaasti viljapeltojen ja -siilojen läheisyydestä pyydystämästä rottia ja hiiriä. Luonnollisen värisen viljakäärmeen selässä kulkee rivi isoja väriläikkiä, joita reunustaa musta väritys. Lisäksi kyljissä on pienempiä täpliä. Kuviot ovat väriltään punaisia, punaruskeita tai oranssinpunaisia. Pohjaväri voi olla oranssin, ruskean tai harmaan sävyinen.

Kuten kaikki muutkin käärmeet myös viljakäärmeet luovat nahkansa tasaisin väliajoin. Lähestyvän nahanluonnin voi havaita käärmeen käytöksestä. Se muuttuu araksi ja piileskeleväksi, koska nahanluonnin aika on käärmeelle luonnossa kaikkein haavoittuvinta aikaa. Pian silmien väri muuttuu sinertävän harmaaksi ja nahan väritys vaihtuu joko vaaleammaksi tai tummemmaksi riippuen siitä, mikä värimuoto käärmeellä on. Harmaata vaihetta jatkuu noin viikon verran, minkä jälkeen käärme luo nahkansa. Nahanluonnin jälkeen tulee tarkastaa, ettei vanhaa nahkaa ole jäänyt minnekään kiinni. Se saattaa nimittäin esimerkiksi haitata käärmeen verenkiertoa.

Käärmeen päivittäiset hoitorutiinit eivät ole mitään aikasyöppöjä. Käärmeen tilaa pitää seurailla, jotta huomaa esimerkiksi lähestyvän nahanluonnin. Terraario pitää myös puhdistaa ulosteista. Viljakäärme saattaa joskus ulostaa myös vesiastiaansa. Tällainen saastunut vesi täytyy vaihtaa heti. Lisää tietoa viljakäärmeestä löytyy täältä, jos aihe alkoi kiinnostaa enemmänkin.