Gekko

Seuraavaksi tarjoamme lyhyen tietoiskun gekoista. Lähteenä on käytetty tätä sivustoa. Gekot ovat laaja ryhmä matelijoita, joita elää eri puolilla maailmaa lämpimillä seuduilla. Gekkolajeja tunnetaan lähes 1 500, mutta todennäköisesti gekkolajeja löytyy vielä lisääkin. Gekoissa erikoista on se, että ne ääntelevät muihin matelijoihin verrattuna paljon. Yleensä matelijat nimittäin vain sihisevät tai piipittävät hiljaa. Gekon nimi tulee siitä, että sen ääntelyssä toistuu välillä gek-tavu useita kertoja.

Gekot lisääntyvät lähes aina munimalla. Joku kuitenkin synnyttää eläviä poikasia. Gekoilla on imukuppijalat eli niillä on mikroskooppisia tartuntakarvoja jaloissaan, ja niiden avulla ne pääsevät kiipeilemään jopa lasipinnoilla. Gekkojen pituus vaihtelee lajista riippuen 1,6 ja 60 cm välillä. Lemmikkiliskoista gekko on suosituin, joten sitä löytyy lähes kaikista lemmikkikaupoista. Lemmikkeinä pidettävät gekkolajit eroavat kaikki vaatimuksiltaan, joten on tärkeää perehtyä kunnolla juuri siihen lajiin, jota on hankkimassa. Osa gekoista on päiväeläimiä ja osa yöeläimiä. Ne myös esimerkiksi tarvitsevat erilaisen kosteustason terraarioonsa.

Lemmikkinä pidettävistä gekoista kaikkein suosituin on leopardigekko. Se on nimensä mukaisesti hauskan täplikäs otus. Se ei pure eikä haise ja kasvaa kohtuullisen kokoiseksi (20 – 27 cm). Se tarvitsee muutaman kuukauden mittaisen talvilevon, jonka aikana terraarion lämpötila on alhaisempi ja valaistus vähäisempi. Hyönteissyöjänä leopardigekko syö mieluusti heinäsirkat, kenttäsirkat, jauhomadot, jauhomadoista tulevat kovakuoriaiset, toukat ja torakat. Välipaloina maistuvat isommista eläimistä jopa hiirenpoikaset. Luonteeltaan leopardigekko on rauhallinen. Naaraat tulevat keskenään toimeen, mutta koiraat eivät voi asua samassa terraariossa.

Toinen lemmikkinä pidettävä gekkolaji on madagaskarinpäivägekko. Se on väriltään kirkkaan vihreä ja selkää koristavat punaiset ja oranssit viirut. Nimensä mukaisesti se on päiväaktiivinen. Madagaskarinpäivägekon luonnollinen elinympäristö on sademetsä, joten riittävästä ilmankosteudesta tulee huolehtia esim. suihkepullolla suihkuttelemalla. Madagaskarinpäivägekko tiputtaa helposti häntänsä mikäli se kokee olonsa uhatuksi. Samaan terraarioon ei voi sijoittaa kahta urosta, koska ne tappelevat keskenään. Hyvä valinta on laittaa pariskunta asumaan keskenään tai pitää gekko yksinään.