Chinchilla

Seuraavaksi hieman tietoa chinchilloista. Lähteenä on käytetty tätä artikkelia. Chinchillan erottaa muista jyrsijöistä sen uskomattoman pehmeä turkki, jonka takia niitä hyödynnetään myös turkiksena. Muihin jyrsijöihin verrattuna chinchillat ovat myös varsin pitkäikäisiä. Ne voivat elää hyvällä hoidolla jopa yli 20-vuotiaiksi. Tämän takia chinchillan ottoa pitääkin harkita erityisen tarkkaan, sillä sen kanssa täytyy olla valmis elämään koko sen elämän ajan.

Chinchillat torkkuvat usein päivisin ja vilkastuvat yöllä sekä aamu- ja iltahämärissä. Chinchillat ovat älykkäitä, uteliaita ja seurallisia. Jotkut rakastavat sylittelyä ja rapsuttelua, mutta toiset taas eivät ihmeemmin piittaa siitä. Chinchillaa pitää käsitellä aina rauhallisin ottein. Tuntiessaan olonsa uhatuksi se voi nimittäin käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti. Chinchillan syliin nostaminen eroaa muiden jyrsijöiden syliin otosta. Chinchillaa ostettaessa täytyykin pyytää ammattilaista näyttämään oikeaoppinen syliin nosto.

Chinchillalle annetaan ruuaksi kuivaa heinää ja laadukasta chinchillapellettiä. Sillä täytyy myös luonnollisesti olla koko ajan saatavilla myös raikasta vettä. Chinchillalle ei saa antaa mitään tuoreruokaa, pähkinöitä tai eläinkaupan siementankoja. Chinchillalle voi silloin tällöin antaa herkkuna esim. kuivattuja voikukanlehtiä tai palan kuivattua ruisleipää tai näkkileipää. Muiden jyrsijöiden tavoin myös chinchillan hampaat kasvavat koko ajan. Tämän takia silläkin pitää koko ajan olla jonkinlaista pureskeltavaa tarjolla. Niin kuin muillekin jyrsijöille, myös chinchillalle kelpaavat esim. puhtaat oksanpätkät.