Gerbiili

Gerbiilit kuuluvat hyppymyyriin. Ne ovat hamsteria isompia pitkähäntäisiä jyrsijöitä. Ne ovat aina laumaeläimiä, joten niitä ei saa koskaan pitää yksin. Gerbiilit kuitenkin lisääntyvät helposti, joten kaikkien lauman jäsenten tulee olla samaa sukupuolta. Toisin kuin esimerkiksi hamsterit, gerbiilit ovat hereillä myös päivisin. Ne virtsaavat erittäin vähän, joten ne ovat yksi hajuttomimmista lemmikkijyrsijöistä. Päiväaktiivisuutensa, helppohoitoisuutensa ja hajuttomuutensa takia ne sopivat hyvin lapsiperheisiin.

Gerbiilien asumukseksi sopii hyvin esimerkiksi käytetty akvaario, jonka katto-osa korvataan metalliverkolla. Gerbiilit nimittäin kaipaavat paksun kerroksen purua kaiveltavakseen, joten tavallinen häkki ei tule kysymykseen. Gerbiilit tarvitsevat asumukseensa ainakin keraamisen ruokakupin, vesipullon ja pesämökin. Muovista tavaraa tulee välttää, koska se ei ole terveellistä jyrsittynä. Gerbiileille voi antaa jyrsittäväksi esimerkiksi puun oksia ja vessapaperirullia. Jyrsijänä gerbiilin hampaat nimittäin kasvavat koko sen eliniän ajan, joten sen täytyy saada kuluttaa niitä jotenkin. Pesään pehmikkeeksi sopivat hyvin vessapaperi tai kuiva heinä.</p>

Gerbiileille kannattaa antaa täysrehupelleteistä rotille tai hiirille tarkoitettuja vaihtoehtoja. Niissä on kaikki gerbiilin tarvitsemat ravintoaineet. Jyväseoksessa ei saa olla liikaa pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä, sillä ne ovat todella rasvaisia. Liika rasva tekee hallaa gerbiilin turkille ja maksalle, ja aiheuttaa myös liikalihavuutta. Gerbiileille voi antaa tuoreruokaa. Esimerkiksi porkkana, kurkku, tomaatti, omena, mansikat ja mustikat ovat hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja.

Yleensä toisilleen vieraat aikuiset gerbiilit eivät sopeudu toisiinsa aivan heti. Niitä ei voi siksi vain laittaa samaan häkkiin, vaan ne täytyy ensin totuttaa toisiinsa. Tämä tapahtuu laittamalla tukeva totutusverkko terraarion keskelle, ja toisiinsa totutettavat gerbiilit sen eri puolille. Noin viikon kuluttua verkon voi poistaa ja katsoa tulevatko gerbiilit toimeen. Jos ne menevät samaan pesään nukkumaan, ne pitävät toisistaan. Jos ne taas alkavat tapella, ne kannattaa erottaa pysyvästi. Lisää gerbiilitietoutta kannattaa lukea gerbiiliyhdistyksen sivuilta, koska tässä kerrottiin asioista vain hyvin suppeasti.