Tarantula

Tarantulat ovat usein ainakin kämmenen kokoisia raskasrakenteisia lintuhämähäkkejä. Niitä ei pidä käsitellä turhaan, koska ne viihtyvät parhaiten omassa rauhassaan terraariossa. Ne ovat siis katselueläimiä. Mikäli käsittely on tarpeellista, täytyy noudattaa erityista varovaisuutta. Jo hyvin matalalta putoaminenkin saattaa nimittäin olla kohtalokas, koska tarantulilla on hauras keho. Mikäli tarantula ryhtyy jo ennen kädelle ottamista puolustuskannalle, se kannattaa jättää suosiolla rauhaan. Puolustuskannalle lähtemisen tunnistaa siitä, että tarantula nostaa eturaajansa ilmaan. Jos sitä silloin menee koskemaan, se luultavasti puraisee.

Tarantulat jaetaan Vanhan- ja Uuden maailman lajeihin, jotka eroavat todella paljon käytökseltään. Uuden maailman lajeja ovat hämähäkit, jotka ovat kotoisin Etelä-, Väli- ja Pohjois-Amerikasta. Ne ovat usein melko säyseitä ja suosivat uhattuna pakenemista tai poltinkarvoillaan potkimista. Nekin saattavat silti puraista uhattuna. Puraistessaan tarantula erittää myrkkyä. Uuden maailman lajien myrkky ei kuitenkaan ole vaarallista. Sen sanotaan vastaavan vaarallisuudeltaan ampiaisen pistoa. Tämän takia aloittelijalle suositellaankin jotakin Uuden maailman lajia.

Vanhan maailman lajit taas ovat kotoisin Aasiasta, Afrikasta, Australiasta ja Euroopasta. Ne ovat liikkeissään hyvin nopeita, aggressiivisia ja arvaamattomia. Varsinkin afrikkalaiset baboonit ovat hyvin tulisia luonteita. Vanhan maailman lajeilla ei ole poltinkarvoja toisin kuin Uuden maailman lajeilla. Tämän takia ne voivat ainoastaan joko purra tai paeta. Ne valitsevat usein puremisen. Ne menevät uhkausasentoon ja hyökkäävät uhkaajaa kohti useita kertoja. Vanhan maailman lajien myrkky on myös voimakkaampaa kuin Uuden maailman lajeilla. Vanhan maailman tarantulan puremasta voi seurata kovaa kipua, kuumetta, turvotusta ja lihaskramppeja. Ne voivat kestää viikkoja tai joidenkin lajien kohdalla jopa kuukausia. Vaikka Uuden maailman tarantulatkaan eivät ole käsittelyeläimiä, ne ovat kuitenkin Vanhan maailman tarantuloja turvallisempia. Vanhan maailman tarantulaa ei pitäisikään käsitellä kuin äärimmäisissä pakkotilanteissa. Uuteen terraarioon siirtäminenkin kannattaa tehdä koskematta hämähäkkiin, jos vain mahdollista. Kuten arvata saattaa, Vanhan maailman lajit eivät sovellu aloittelijalle.

Tarantulia on todella monta eri lajia, joten emme tässä käsittele niitä ollenkaan. Kiinnostuneet voivat käydä tutkimassa Faunattaren sivuja, jossa listataan ainakin ne yleisimmät tarantulalajit.