Hamsteri

Hamsterit ovat pienikokoisia jyrsijöitä. Ne saavat nimensä siitä, että niillä on tapana hamstrata ruokaa poskipusseihin ja varastoida sitä esimerkiksi mökin nurkkaan. Hamsterit ovat yöeläimiä, joten ne nukkuvat päivät ja hipsivät esille iltahämärissä. Tämä pitää ymmärtää ja olla herättelemättä hamsteria päiväsaikaan. Hamsterit ovat sekasyöjiä, joten ne tarvitsevat sekä eläin- että kasviperäistä ravintoa. Osa hamsteriroduista on erakkoja, ja osa taas on iloissaan lajitoverin seurasta. Hamsterit eivät kissan ja koiran tavoin pidä rapsuttelusta ja sylittelystä, joten ne ovat pääosin katselueläimiä. Niitä on kuitenkin mahdollista kesyttää käsikesyiksi. Lisää yleistietoa hamsterista voi katsella wikipediasta, koska nyt siirrymme tarkastelemaan lähemmin eri hamsterilajeja.

Syyrialainen hamsteri on lemmikkeinä pidettävistä hamsterilajeista suurikokoisin. Se painaa noin 150-250 g yksilöstä riippuen. Siitä on olemassa monia eri turkkivariaatioita pikimustasta pitkäturkkisesta aina lyhytturkkiseen kilpikonnakuvioiseen asti. Syyrialaiset hamsterit ovat aina erakkoja, joten niitä ei pidä asuttaa samaan häkkiin lajitoverin kanssa. Syyrialaiset ovat useimmiten kiltteja ja rauhallisia, ja ne kesyyntyvät helposti. Ne sopivat lemmiksi myös lapselle, mikäli lapsi ymmärtää hamsterin tarpeet. Syyrialaiset elävät yleensä 1,5 – 2,5 vuotta.

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko saa nimensä siitä, että se saattaa kotioloissakin vaihtaa hieman turkkinsa väriä vuodenajan mukaan. Kesällä se on ruskeansävyinen, kun taas talvella se saattaa olla normaalia harmahtavampi. Ne ovat suunnilleen kananmunan kokoisia ja niiden paino vaihtelee 30-70 g välillä. Ne elävät syyrialaisen tapaan 1,5 – 2,5 vuotta. Ne ovat niin ikään erakoita, mutta jotkut harvat yksilöt saattavat tulla toimeen keskenään. Talvikon tunnistaa siitä, että sen selkärangan kohdalla kulkee muuta turkkia tummempi juomu. Talvikon voi myös kesyttää melko helposti.

Venäjänkääpiöhamsteri cambelli on laumaeläin, joka siis tarvitsee itselleen kaverin. Turvallisinta on ottaa sisaruspari tai vaikka emo-tytär -pari. Jotkut cambellit saattavat nimittäin kinastella keskenään. Cambelli on suunnilleen samaa kokoa talvikon kanssa, ja nekin ovat helppoja kesyttää. Eliniänodote on myös samaa luokkaa yllä esiteltyjen lajien kanssa.

Roborovskit ovat lemmikkihamstereista pienikokoisimpia. Ne painavat vain noin 25 – 40 g. Ne ovat laumaeläimiä, joten niitä kuuluu pitää pareittain tai laumassa. Joskus robojen välillä esiintyy tappeluita, jolloin ne pitää erottaa. Ne ovat erittäin vikkeliä otuksia ja niitä on hankala kesyttää. Robo ei siis ole viisain hankinta lapsiperheeseen. Robon eliniänodote on yleensä lähteestä riippuen hiukan yllä esiteltyjä lajeja korkeampi, sillä se voi elää jopa 3-vuotiaaksi.

Kiinankääpiöhamsterit ovat lemmikkihamstereista harvinaisimpia. Ne ovat samaa kokoa venäjänkääpiöhamstereiden kanssa. Kiinarit ovat erakoita, ja ne ovat usein helppoja kesyttää. Muista lajeista ne erottaa niiden hiirimäinen olemus. Niillä on myös muita hamsterilajeja pitempi häntä. Ne ovat nyt esitellyistä hamsterilajeista pitkäikäisimpiä, koska ne voivat saavuttaa jopa huikean neljän vuoden iän.