Lenkille koiran kanssa – pukeudu oikein

Koirat tarvitsevat paljon liikuntaa. Liikunnan määrä ei kuitenkaan ole aina sama, vaan se riippuu muun muassa koiran rodusta, luonteesta, iästä ja peruskunnosta. Jos koira on vanha, ei se jaksa lenkkeillä enää samaan tapaan kuin nuorempi koira. Sen sijaan erittäin energiset koirat tarvitsevat paljon liikuntaa läpi elämän.

Omistajan onkin syytä miettiä, miten paljon koiran kanssa aikoo puuhastella. Jotkut omistajat ovat sen verran kiireisiä, että koiran lenkittäminen onnistuu vain muutaman kerran päivässä. Silloin kannattaakin valita rotu, joka soveltuu hyvin kotikoiran elämään, eikä esimerkiksi tuhoa paikkoja purkaakseen liikaa energiaa. Erittäin energiset rodut tarvitsevat paljon ulkoilutusta ja muita aktiviteetteja.

Ulkoilua säällä kuin säällä

Koiran on päästävä käymään ulkona säällä kuin säällä. Joskus lenkillä voi vierähtää pidempikin tovi, sillä aktiivisen koiran kanssa voi lähteä vaikkapa puistoon. Silloin omistajan on syytä pukeutua asianmukaisiin vaatteisiin, jotta liikkuminen olisi mukavampaa. Ruotsalainen yritys aim’n antaa jokaiselle mahdollisuuden päästä nauttimaan lenkeissä enemmän joustavilla vaatteilla. Näin koiran kanssa voi myös vaikkapa juosta, kun vaatteet eivät ole sen esteenä. Koirakin nauttii enemmän reippaasta menosta kuin lyhyistä kävelylenkeistä lähiympäristössä.

Vuodenajat vaihtelevat runsaasti Suomessa. Sen vuoksi onkin syytä tarkistaa aina lämpötila ennen kuin lähtee ulos. Kuuma kesä aiheuttaa omat ongelmansa ulkoilutuksen suhteen. Koiraa ei ole hyvä juoksuttaa todella kuumalla ilmalla. Myös suoraa auringonpaistetta on syytä välttää siten, että auringossa ei tulisi olla pitkiä aikoja kerrallaan. Koirat eivät juurikaan siedä kuumuutta. Ne pyrkivät viilentämään itseään läähättämällä. Koiran käyttäytymistä tulee siis seurata. Jos läähättäminen voimistuu, on syytä siirtyä sisätiloihin. Lämpimällä säällä koiralla on aina syytä olla tarjolla raikasta vettä. Vettä kannattaa ottaa mukaan myös silloin, jos koiran kanssa lähtee hieman pidemmälle lenkille. Koiran nesteen riittävästä saamisesta tulee aina pitää hyvää huolta.

Kylmä talvi taas aiheuttaa ongelmia varsinkin lyhytkarvaisille ja muille huonosti kylmyyttä kestäville koirille. Toki on olemassa joitakin rotuja, jotka nauttivat kylmyydestä ja jopa asuvat ulkona kylmällä säällä. Esimerkiksi huskyt ovat tottuneet tällaiseen elämään, eivätkä ne siksi palellu kovillakaan pakkasilla. Sen sijaan lähes kaikki muut rodut tarvitsevat lämpimän suojapaikan kylmyyttä vastaan. Kovilla pakkasilla koirien lenkit tulee mitoittaa siten, että omistaja seuraa koiran käyttäytymistä ja tekee päätökset sen mukaan. Jos koira alkaa nostella tassujaan, on se selvä merkki siitä, että koiralla on kylmä. Silloin on parasta kääntyä takaisin, sillä koira ei kestä pitkään tällaista kylmyyttä. Koiralle voi toki pukea esimerkiksi kylmyydeltä suojaavan takin ja tossut. Niiden avulla koira voi lenkkeillä pakkasessa pidempään.