Lemmikit tuovat elämään iloa

Suomalaiset ovat aina rakastaneet eläimiä

Suurimmalla osalla suomalaisista on juuret maaseudulla, ainakin kun siirrytään ajassa tarpeeksi taaksepäin. Siellä luontoa ja eläimiä on aina arvostettu ja rakastettu. Tuotantoeläimistä on pyritty pitämään huolta, ja ne ovat usein olleet kuin perheenjäseniä. Maalla myös lemmikeistä on ollut hyötyä, ja miltei joka talosta on löytynyt vähintäänkin yksi koira, kissa, tai molemmat. Perinteisesti eläimillä onkin suomalaisessa kulttuurissa ollut hyvin käytännöllinen tarkoitus: auttaa arjessa ja sen sujumisessa.

Nykyisin iso osa suomalaisista on muuttanut maalta kaupunkeihin ja taajamiin. Myös yksinasuminen on lisääntynyt huomattavasti suomalaisten keskuudessa, erityisesti sinkkutalouksien lisääntymisen johdosta, vaikka yleisin asumismuoto onkin edelleen ydinperhe.

Lemmikkien omistamisesta on paljon hyötyä

Lemmikeistä on erityisen paljon hyötyä lapsille, jotka oppivat lemmikkien avulla vastuullisuutta. Lemmikin hoitoon kuluu aina aikaa velvollisuuksia, joita voi opettaa lapsille vähän kerrallaan. Kasvatukselliseksi päämääräksi voi helposti ottaa, sen että lapset oppivat huolehtimaan lemmikistä itsenäisesti.

Lemmikkien avulla lapset oppivat myös eläimistä ja eläinmaailmasta. Lemmikin kasvaessa lapset ymmärtävät, että myös eläimet kärsivät terveysongelmista tai nälästä, aivan kuten ihmisetkin. Lemmikkien avulla lasten empatia eläimiä kohtaan lisääntyy, ja siitä on hyötyä myös aikuisena.

Joidenkin tutkimusten mukaan eläinten lähellä kasvaneilla lapsilla on myös vähemmän allergioita ja parempi vastustuskyky erilaisia immuunijärjestelmää uhkaavia taudinaiheuttajia vastaan. Tutkitusti lemmikit myös auttavat sydänterveydessä ja alentavat verenpainetta. Lemmikin omistaminen on hyvä myös mielenterveyden kannalta. Moni ihminen hellii luonnostaan lemmikkiä, mikä taas erittää endorfiineja ja lievittää stressiä. Lemmikki on kuin toimiva klapikone, sen sijaan että tarvitsisi kirveellä hakata halkoja, tekee lemmikki omasta elämästä helpomman. Ne opettavat empatiaa sekä lapsille, että aikuisille, ja lievittävät erityisesti yksinäisyydestä kärsivien tuskaa. Ei siis ihme, että monilla lapsettomilla on usein jonkinlainen lemmikki.

Lemmikit tukevat myös perheenjäsenten terveyttä, sillä lemmikkejä täytyy hoitaa ja ulkoillutaa. Esimerkiksi koiran hoito voi olla yllättävän raskasta, ja koira reagoi aina suoraan omistajan omaan käytökseen.

Samalla lemmikit auttavat perhesiteiden hoidossa, ja niiden vahvistamisessa. Kun lemmikki otetaan mukaan perheen tekemisiin tulee siitä usein ylimääräisen ilon ja toiveikkuuden antaja. Lemmikin avulla perhe voi helposti luoda perheen yhteisiä muistoja ja kokemuksia.

Kaikki eivät liputa lemmikkien puolesta

Kaikki eivät kuitenkaan liputa lemmikkien puolesta, sillä monet tietävät, että lemmikkien omistaminen vaikuttaa negatiivisesti ilmaston tilaan ja kasvattaa hiilijalanjälkeä. Tämä johtuu siitä, että useimmat lemmikit, kuten kissat ja koirat syövät pääsääntöisesti eläinproteiiniperäistä lemmikkiruokaa. Lemmikin hiilijalanjälki on yhtä suuri, kuin autolla, jolla ajellaan 15 kilometriä vuodessa. Tämä johtuu paitsi lemmikkien kuluttaman lihan määrästä, myös niiden aiheuttamista päästöistä. Lemmikkien päästövaikutuksista:https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2833c4d6-1c72-4d7a-869a-0626136d1323 kuitenkin vaietaan, sillä ihmiset eivät luonnollisesti pidä omien valintojensa kritisoimisesta, etenkään kun kyse on niinkin rakkaasta asiasta kuin lemmikistä.

Lemmikit tuovat elämään kuitenkin paljon iloa ja hyötyä. Hiilijalanjälkeä on mahdollista supistaa omassa elämässään myös kovin monella muulla tavalla, kuin lemmikistä luopumalla. Toisaalta on tärkeää ymmärtää, että lemmikki on elävä olento, joka kaipaa huolenpitoa, joten sellaisen hankkiminen kannattaa aina harkita tarkkaan. Parhaimmillaan lemmikki voi tuoda valtavasti onnea elämään.