Norwichinterrieri – hauska ja pieni koirakaveri kenelle tahansa

Monet kypsyttelevät ajatusta vain lyhyen aikaa, kun toiset käyttävät ajatuksen läpikäytiin vuosia – koiran hankkiminen voi olla jollekin suuri ja merkityksellinen asia, kun toiselle enemmänkin käytännön ratkaisu johonkin ongelmaan. Oli sitten kyseessä lemmikinkaipuu, kiinnostus koiraharrastustoimintaan tai puhtaasti tarve omalle koiraystävälle, täytyy lemmikkiä hamuavan henkilön tehdä tutkimusta koiraroduista.

Koirarotuja on olemassa maailmassa tuhansia erilaisia, joista virallisia rotuja on vain osa. Koirarotuja kehitetään myös uusia jatkuvasti erilaisiin tarpeisiin. Toisinaan on kuitenkin helppo tukeutua vanhoihin rotuihin, jotka on useamman kymmenen, tai jopa sadan vuoden, aikana todettu hyviksi roduiksi. Tällainen vanha ja rakastettu rotu on esimerkiksi valloittava norwichinterrieri, joka on hurmannut omistajiaan jo satojen vuosien ajan. Jos siis kaipaat rinnallesi hyväksi testattua koirarotua, joka on pieni kooltaan ja suuri sydämeltään, kannattaa valita norwichinterrieri. Lue lisää rodusta alta.

Norwichinterrieri pähkinänkuoressa

Suloinen norwichinterrieri on alun perin Iso-Britannian saarilta kotoisin oleva, vanha koirarotu. Se on saanut nimensä alueen mukaan, josta rotu on lähtöisin: Norwich ja Norfolk olivat alueita Iso-Britanniassa. Norwichinterrieri ei kuitenkaan ole alkuperäisrotu, vaan se on pikkuhiljaa jalostettu muun muassa glen of imaalinterriereistä, samannäköisestä cairnterrieristä ja dandiedinmontinterrieristä. Norwichinterrierin alkuperäinen tarkoitus oli pyydystää pieniä eläimiä kuten rottia, mutta myös kettuja ja mäyriä.

Norwichinterrieri on luonteeltaan erinomainen koira aktiiviselle ja sosiaaliselle perheelle. Se suhtautuu vieraisiin avoimesti, ja on hyvin peloton koira. Pelottomuus ei ole kuitenkaan kehittynyt norwichinterriereillä aggressiivisuuden muotoon tai liikaan ärhäkkyyteen, mikä tekee niistä yhden miellyttävimmistä terrieriroduista. Norwichinterrierin, tai harrastajien kesken “norrin”, kasvattaminen ei ole työläimmästä päästä, mutta se ei myöskään ole luonnoton sylikoira. Oikealla aktiivisuudella ja motivoinnilla norwichinterrieristä saa kuitenkin mukavan ja eloisan koiran mihin tahansa perheeseen.

Kaiken kaikkiaan norwichinterrieri on hupaisa ja pieni terrieri, joka ei kuitenkaan ole hyperaktiivinen terrierien edustaja. Norwichinterrieri on siis kooltaan pieni: sen säkäkorkeus saa rotumääritelmän mukaan olla 25–26 cm ja paino sijoittua 5–8 kilon väliin. Vaikka tämä on pieni koirarotu, on sen ruumiinrakenne silti vahva ja vankka. Norfolkinterrierin yksi selkeistä tunnistamistekijöistä ovat sen pystyt korvat ja hauska turkki. Moderni muutos norwichinterrierin rotumääritelmään on se, että nykyisin norwichinterrieri saa olla vain pystykorvainen. Aiempi luppakorvainen versio on nykyisin nimeltään norfolkinterrieri.

Pennusta aikuiseksi

Norfolkinterrieri on nimensä mukaisesti terrieri – se kaipaa siis rakkauden lisäksi rajoja jo pienestä pennusta alkaen. Se suhtautuu luontaisesti hyvin avoimesti eri ihmisiin ja koiriin, sekä muihin eläimiin, mutta sille on tärkeää antaa myös selkeitä rajoja ja pitää huolta tarpeellisesta sosiaalistamisesta. Haukkuminen kannattaa myös kitkeä pois heti pennusta asti.

Pennun kanssa kannattaa toki olla aina tarkkana – pentu saattaa uteliaisuuttaan ja hampaiden kasvua helpottaakseen tuhota tahattomasti kodin ja omistajan tavaroita. Jos omistajan luotetut adidas kengät ovat ottaneet vauriota pennun naskalihampaista, kannattaa kääntyä nettikauppojen puoleen, jotka myyvät uusia samanlaisia kenkiä. Muuten norwichinterrierin kasvatuksessa kannattaa ottaa kaikki ne perusasiat huomioon, mitkä tulee ottaa huomioon myös muiden koiranpentujen kasvatuksessa. Koiralle on hyvä opettaa esimerkiksi muutamat peruskäskyt, esimerkiksi luokse tulo. Norwichinterrierin kanssa arki on kuitenkin sujuvaa ja ihanaa, kun muistaa pennun asianmukaisen koulutuksen alusta asti!